Poliția Română și Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică au lansat un avertisment pe fondul creșterii numărului de fraude prin metoda ,,spoofing”
Procedeul presupune utilizarea aplicațiilor VoIP(Voice over IP) pentru furtul de informații cu caracter sensibil
Avertismentul a fost făcut public pe fondul creșterii alarmante a numărului de fapte de natură penală comise prin metoda cunoscută sub numele de ,,spoofing”. Autorii atacurilor se folosesc, prin intermediul aplicațiilor VoIP, de numere de telefon din rețelele naționale de telefonie – care pot fi adesea numere de telefon compromise aparținând unor instituții bancare – prin intermediul cărora contactează potențialele victime pretinzând că sunt angajați ai băncilor. În timpul apelurilor, autorii înșelătoriilor afirmă că cei apelați ar fi solicitat un împrumut și le cer să dezvăluie informații personale sensibile.
În etapa a doua a atacului, apelul este redirecționat către o altă persoană care se recomandă ca fiind din partea Poliției și care le solicită victimelor să transfere bani într-un „cont sigur”, pentru a proteja fondurile.
Această nouă metodă a dus deja la pierderea unor sume mari de bani de către cetățenii de bună credință.
În România au fost înregistrate deja primele dosare penale ca urmare a faptului că persoanele vătămate au dat curs și ultimei solicitări de transfer al banilor în contul „sigur”, iar din acel moment au pierdut controlul asupra fondurilor personale.
Pentru a evita situațiile neplăcute provocate de atacurile bazate pe ,,spoofing”, polițiștii au emis și un set de recomandări menite să protejeze potențialele victime. Astfel, se recomandă nu răspundeți apelurilor telefonice nesolicitate, care vă cer informații sensibile sau transferuri de bani, să verificați orice informație primită prin canale oficiale, contactând direct instituțiile implicate și să nu transferați bani în conturi neoficiale sau suspecte.
În plus, dacă aveți suspiciuni în legătură cu declanșarea unui atac prin metoda ,,spoofing” se recomandă să contactați imediat autoritățile competente (poliție, bancă, etc.)
Avertismentul referitor la noua metodă prin care infractorii încearcă să obțină controlul asupra conturilor bancare a fost emis și prin intermediul canalelor de comunicare de care dispun băncile prezente pe piața din România.