Ialomița rămâne fără un senator în viitoarea configurație a Parlamentului României

Published On: decembrie 9, 2024Last Updated: decembrie 9, 2024By

Misterul ultimului mandat dintre cele două mandate de senator alocate  județului Ialomița a fost dezlegat vineri seara de Biroul Electoral Central

 

Aproape o săptămână a durat suspansul în ceea ce privește completarea listei parlamentarilor care vor reprezenta electoratul din Ialomița în legislatura 2024-2028, Biroul Electoral Central a găsit o soluție cel puțin hilară, dacă o privim prin prisma rezultatului votului de la alegerile parlamentare desfășurate pe 1 decembrie.

După ce s-a stabilit că mandatele repartizate electronic Partidului Oamenilor Tineri nu pot fi distribuite în Ialomița pentru faptul că respectivul partid nu depusese liste cu candidaturi în Ialomița și după ce s-a ajuns la concluzia că tragerea la sorți a câștigătorilor nu se înscrie în cadrul legal, BEC a emis Decizia 339/D/06.12.2024 privind nerepartizarea a două mandate de senator în circumscripțiile electorale Giurgiu și Ialomița.

Respectivul document, care anulează cel de-al doilea mandat de senator de Ialomița, a fost emis după ce, prin adresa înregistrată la Biroul Electoral Central cu numărul 1201C/BEC/SCD2024/06.12.2024, coordonatorul evidențe și sisteme informatice al Biroului Electoral Central a comunicat imposibilitatea distribuirii ultimelor mandate de senator la nivelul celor două circumscripții.

Prin adresa respectivă se indica faptul că după însumarea, separat pentru Senat și pentru Camera Deputaților, voturilor neutilizate și a celor inferioare coeficientului electoral de circumscripție din toate circumscripțiile electorale, pentru fiecare partid politic sau organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale care a trecut pragul și a mandatelor rămase după prima etapă de atribuire, a fost calculat coeficientul electoral național și s-au repartizat la nivel național mandatele rămase.

Pe parcursul procedurii de atribuire a mandatelor pe circumscripții a survenit o ,,situație neprevăzută în algoritmul matematic de repartizare. Mai exact, faptul că, după parcurgerea listei ordonate la nivel național, conform art.94, alin. (8) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, ultimele două mandate pentru Senat au rămas nedesfășurate pe circumscripții, un mandat la nivelul circumscripției electorale Giurgiu și un mandat la nivelul circumscripției electorale Ialomița.

Concomitent, după parcurgerea listei ordonate la nivel national, a reieșit faptul că Partidul Oamenilor Tineri  este singurul competitor care din totalul de mandate cuvenite mai avea două mandate de desfășurat (termenul folosit în decizia emisă de BEC – n.red) în circumscripții. Numai că partidul respectiv ,,nu are admise liste de candidați cărora să li se poată individualiza mandatele rămase”.

Prin urmare, ,,luând în considerare  că legislația incidentă atribuirii mandatelor folosește sintagma ,,li se cuvin(e)”, având în vedere și datele statistice prezentate prin adresa cu nr.1201C/BEC/SCD2024/06.12.2024, se constată că situația existentă nu se circumscrie ipotezei intervenirii acordului sau tragerii la sorți prevăzute la art. 94 alin. (8) lit. c) din Legea nr. 208/2015 , întrucât numai competitorul electoral Partidul Oamenilor Tineri se află în  ipoteza prevăzută de norma legală, respectiv are un număr de voturi neutilizate care poate fi valorificat prin atribuirea unui mandat nedesfășurat, ceilalți competitori electorali nemaideținând nici un număr de voturi neutilizate”

În plus, pentru că numărul de mandate este fix și nu poate fi depășit , cele două mandate nu au putut fi atribuite într-o altă circumscripție electorală. Mai mult decât atât, decizia BEC se întemeiază și pe faptul că legea nu reglementează separat și un număr total de mandate stabilite la nivel național, ci acesta din urmă  rezultă din însumarea mandatelor asociate limitativ pentru fiecare circumscripție  electorală în parte.

Pe cale de consecință, Biroul Electoral Central a decis că ultimele mandate de senator de la nivelul Circumscripțiilor electorale nr. 19 – Giurgiu, respectiv 23-Ialomița… nu se mai atribuie.

Nu contează cine pe cine votează, contează cum se distribuie voturile…

Ialomița a rămas fără unul dintre cele două mandate de senator și din cauza prezenței scăzute la vot, coroborată cu sistemul de repartizare a mandatelor, bazat (și) pe criteriul cotelor de reprezentare. Aplicarea acestui criteriu la distribuirea mandatelor face ca principalii competitori electorali să-și completeze listele pentru Camera Deputaților și Senat în circumscripțiile mari iar partidele mici să-și completeze listele în circumscripțiile electorale de dimensiuni mai reduse. Așa s-a ajuns în situația din 2020, când Ialomița a fost reprezentată în Parlamentul României de doi deputați PSD ( Ștefan Mușoiu și Raluca Dumitrescu), unul PNL (Luminița Barcari) și unul AUR (Titus Păunescu). De altfel, Alianța pentru Unirea Românilor a fost marea câștigătoare a sistemului de redistribuire, trimițându-i în Senat pe Rodica Boancă și Adrian Costea.

Pe același principiu, în urma alegerilor din 1 decembrie 2024, SOS România a obținut două mandate de deputați pentru Florin Caragață și Sorin Oltenașu, la care se adaugă unul de senator pentru Adrian Peiu. Asta în condițiile în care, în ierarhia bazată exclusiv pe numărul de voturi pentru Senat, partidul Dianei Șoșoacă s-a clasat doar pe locul al treilea, cu 9918 voturi (11, 03% din totalul voturilor valabil exprimate). Spre comparație, PSD Ialomița a strâns 30.063 de voturi (33, 44%) din totalul sufragiilor valabile. Adică de trei ori mai mult decât partidul care a completat podiumul… Cu toate acestea, grație formulei de calcul în baza căreia se atribuie mandatele, lui  Cătălin Grigore i-ar fi trebuit aproape 45.000 de voturi pentru a ajunge în Senat…

Tot pe locul al treilea au încheiat candidații SOS România și bătălia electorală pentru Camera Deputaților, cu 9406 voturi (10,38% din total) față de cele 31.251 de voturi (34,49% din total) strânse de lista propusă electoratului de PSD Ialomița. Scorul le-a fost, însă, suficient, pentru a obține cele două mandate de deputat menționate anterior.

De remarcat și faptul că fix 3700 dintre voturile ialomițenilor s-au dus către listele ,,clonei” numită Partidul Social Democrat Unit iar 330 spre lista pentru Camera Deputaților propusă de…UDMR.

 

 

Diami

Primeste stiri prin e-mail

Abonează-te acum pentru a primi noutăți exclusive și oferte speciale direct în inboxul tău!

Leave A Comment