Muzeul Județean Ialomița a reintrat în circuitul expozițional!
După finalizarea lucrărilor de reabilitare, muzeul a fost redeschis cu vernisajul expoziției ,,Tezaure Ialomițene”
Ziua de 21 noiembrie va fi, cu siguranță, înscrisă în istoria principalei instituții muzeale din județ. Fila de calendar respectivă va consemna pentru eternitate intrarea Muzeului Județean Ialomița într-o nouă etapă a existenței sale de peste jumătate de veac. Sau, cum plastic s-a exprimat în deschiderea evenimentului Florin Vlad, directorul Muzeului Județean Ialomița, în cea de-a treia dintre vârstele instituției căreia i-a dedicat toate resursele de efort și cunoștințe acumulate de-a lungul anilor de cercetare științifică:
Sursa foto: Muzeul Județean Ialomița
Prezent la vernisaj, Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița, a vorbit despre modul efectiv în care administrația județeană s-a implicat în asigurarea celor mai bune condiții pentru desfășurarea activității Muzeului Județean Ialomița. Evident, cu trimitere directă la amplul proiect de eficientizare energetică a clădirii din bulevardul Matei Basarab:
Proiectul, cu o valoare totală de 7.538.671,69 de lei (din care 4.423.233,80 de lei a reprezentat valoarea totală eligibilă) a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 -2020 și a presupus implementarea unui set de măsuri destinate optimizării consumului de energie și alinierii la standardele europene de performanță energetică.
Obiectivele specifice ale proiectului au fost reprezentate de scăderea cu peste 82% a nivelului de gaze cu efect de seră, cu 83,44% a consumului de energie electrică primară și a reducerii cu 85,51% a consumului de energie primară pentru încălzire/răcire.
În plus, odată finalizate lucrările, este așteptată creșterea cu aproape 20.000 de kilowați/oră a consumului de energie primară provenită din surse regenerabile.
Gama de intervenții la clădirea muzeului a inclus îmbunătățirea izolației termice a anvelopei, șarpantelor și învelitoarelor, reabilitarea și modernizarea instalațiilor pentru prepararea, distribuția și utilizarea agentului termic și apei calde menajere, înlocuirea sistemelor de ventilație și climatizare, înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu cele din clasa de eficiență energetică ridicată și implementarea unui sistem de management energetic pentru monitorizarea consumurilor de energie.
Odată cu intrarea în noua etapă de viață a clădirii, urmează ca prin promovarea și utilizarea surselor de energie regenerabilă să fie asigurat mai bine de un sfert din necesarul de energie al imobilului.
În ceea ce privește colecția de artefacte expusă în cadrul expoziției permanente ,,Tezaure ialomițene”, gazdele de la Muzeul Județean Ialomița afirmă că reprezintă ,,o adevărată panoplie artistică și istorică a tot ceea ce are mai valoros muzeul în colecțiile sale de etnografie, arheologie, artă contemporană.
În cadrul expoziției vernisată pe 21 noiembrie pot fi admirate obiecte de patrimoniu și artefacte ce provin din cele mai diferite domenii de exprimare a epos-ului uman: arheologie, pictură, sculptură, țesături, broderii, obiecte din metale prețioase și ceramică, ordonate după criterii științifice și artistice care să vizeze o demonstrație a valorilor într-un spațiu bine definit. Toate acestea mai spun gazdele expoziției-eveniment „ în condițiile în care patrimoniul Muzeului Județean Ialomița încorporează modalități de viață, idei, valori, dintre cele mai diverse “