„La Casa Tudorii“, emoțiile au trecut, amintirile (frumoase) rămân

Published On: octombrie 15, 2024Last Updated: octombrie 18, 2024By

Trofeul  ediției 2024 a fost adjudecat de echipa de bucătari care a reprezentat comuna Giurgeni, premiată pentru „ păstrarea tradițiilor bucătăriei dunărene“

Ajunsă la cea de-a douăsprezecea ediție, manifestarea organizată de Consiliul Județean Ialomița prin Muzeul Județean și celelalte instituții de cultură județene (Centrul Cultural „Ionel Perlea“, Muzeul Național al Agriculturii, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu“ și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale) și-a desemnat premianții.

Juriul prezidat de maestrul bucătar Horia Vârlan a premiat cele mai gustoase și, în același timp, inedite rețete intrate în concurs. Iar misiunea nu a fost deloc una ușoară, dat fiind faptul că au trebuit testate, pe parcursul a doar câteva ore, un număr de 631 de ispite culinare propuse de 46 de echipe din Ialomița și Constanța.

Veritabilul maraton culinar n-a părut să-l fi afectat (prea tare) pe  chef Horia Vârlan, președintele juriului care a stabilit rețele câștigătoare. La doar câteva clipe după încheierea festivității de premiere, fosta vedetă a show-ului TV „Cireașa de pe tort“, a ținut, cu umor, să-și liniștească fanii locali îngrijorați în legătură cu starea sa de sănătate:

Mirela Vaida a avut duminică și rol de gazdă pentru artiștii și ansamblurile care au urcat pe scena ultimei zile de festival dar și de artist în recital, alături de ansamblul condus de Marin Barbu. Pentru vedeta care a reușit să încălzească atmosfera înaintea recitalului susținut de Theo Rose, rămâne emoția întâlnirii cu oamenii locului, emoție despre care ne-a mărturisit că a făcut-o să intre, împreună cu cei prezenți, într-o altfel de poveste:

Aflat la granița dintre misiunea de administrator public al județului și cea de primar al Sloboziei, Alexandru Potor a ținut să evidențieze faptul că evenimente de genul celui găzduit în fiecare toamnă de Baza de Cercetare și Expunere Muzeală de la „Târgul de Floci“ ar trebui aduse mai aproape de municipiul reședință de județ. În contextul amintit, oficialul a punctat faptul că festivalul de artă culinară poate fi considerat o foarte bună repetiție pentru evenimentele ce urmează să se desfășoare la Conacul Bolomey:

În ceea ce privește palmaresul ediției cu numărul 12 a festivalului-concurs de tradiție culinară ialomițeană, trebuie consemnat aportul celor intrați în jurnalul cu premii al evenimentului.

Categoria rezervată și anul acesta elevilor a avut drept câștigător , la secțiunea „Preparate conservate și semiconservate”, echipajul trimis în concurs de internatul Colegiului Național „Mihai Viteazul” Slobozia. Juriul a fost sedus de gustul dulceții de porumbe și a votat în consecință, deși departajarea față de dulceața de pepene galben propusă de tinerii bucătari de la Școala Gimnazială Vlădeni a generat discuții între membrii juriului.

Podiumul a fost completat de „Hărnicuțele Tudorii” de la Palatul Copiilor Slobozia, recompensate pentru rețeta de dulceață de nuci verzi cu care au participat în concurs.

Semiluna cu nucă preparată de elevii Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din Fetești a câștigat premiul I al secțiunii „Patiserie și cofetărie”, secondată de „scutecele lui Iisus” propuse spre degustare de elevii din echipa Liceului Teoretic „Paul Georgescu” Țăndărei. La aceeași secțiune, premiul al treilea a ajuns la micii bucătari din grupul „Mămici și pitici” de la Școala Gimnazială Ciulnița. Oferta culinară a junilor ciulnițeni a constat în… „minciunele”

Preparatele culinare reci, cunoscute și cu termenul generic de antreuri au constituit și ele pretext de concurs pentru tinerii din județ, premiul cel mare al secțiunii respective fiind atribuit, în cele din urmă, echipei de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești pentru salata de napi preparată într-o manieră inedită.

Pe locul al doilea al aceleiași secțiuni s-au clasat tinerii de la Școala Profesională „Areta Teodorescu”  din Grivița, răsplătiți pentru talentul și inspirația de a pregăti delicioasa plăcintă cu cartofi și mujdei de usturoi iar premiul al treilea a intrat în palmaresul echipajului de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Fetești pentru rețeta de „papară de pâine cu brânză”

Premiul I al secțiunii rezervate mâncărurilor calde a răsplătit ideea tinerilor de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Slobozia (structura Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”) de a pregăti pentru concurs sărmăluțe în foi de ceapă, locul secund a fost ocupat de echipa Liceului Teoretic „Grigore Moisil” Urziceni pentru ispita culinară numită „ghiveci de toamnă“  iar cel de-al treilea de cea a Liceului Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia, premiată pentru ineditul rețetei de „năut cu șunculiță”.

Premiile categoriei  „Adulți“ au recompensat cele mai reușite 12  rețete propuse juriului de tot atâtea echipaje

În cadrul secțiunii  „Preparate conservate și semiconservate” s-a impus rețeta de magiun de prune fără zahăr propusă spre degustare de „Gospodinele iscusite” din Stelnica, urmată, în ierarhia finală, de prunele în vișin pregătite de echipajul Asociației Handicapaților Neuromotor Ialomița și de zacusca de pește pregătită de Elena Gurgu, Ionela Gurgu și Valentina Chenu din Vadu Oii (Constanța)

La secțiunea „Patiserie și cofetărie”, premiul I a fost obținut de echipajul „Delicatesele soacrei” din Mihail Kogălniceanu pentru rețeta de  „prăjitură cu nucă”, premiul al II-lea de cel al Primăriei Bordușani pentru tarta  u dovleac iar premiul al III-lea de gospodinele de la Primăria Ciulnița pentru rețeta de „pâine cu aluățele”

Dintre antreuri, s-au remarcat micul dejun cu arpacaș din speltă pregătit de echipa de la Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” Slobozia, salata de vinete propusă în concurs de Școala Gimnazială Albești și  „imamul leșinat” pregătit de echipajul Asociației „Daniil“ din Slobozia.

„Veteranele de la Luciu” au fost din nou parte din reușita concursului de artă culinară și au confirmat tradiția cu  o rețetă de sarmale cu jumări, completată de mâncarea de prune. Câștigătoarele acestei secțiuni au fost urmate în clasament de „Mărculeștencele iscusite”, premiate pentru versiunea proprie de  „iepure cu sos de roșii și măsline” și de echipa Școlii Profesionale „Areta Teodorescu” din Grivița, recompensată pentru rețeta de  „sărmăluțe în foi de zmeură”.

De consemnat, la final, și faptul că, pentru prima oară în istoria festivalului, organizatorii au recurs la un chestionar digital, bazat pe cod QR, pentru a testa gradul de satisfacție al celor peste 10.000 de spectatori care au ținut să fie parte din spectacolul de la sfârșitul săptămânii trecute.  Rezultatele urmează să fie folosite pentru a da viitoarelor ediții un plus de atractivitate și pentru a oferi gazdelor șansa de a ridica  și mai mult standardele evenimentului.

Diami

Primeste stiri prin e-mail

Abonează-te acum pentru a primi noutăți exclusive și oferte speciale direct în inboxul tău!

Leave A Comment