Luminița Barcari, deputat PNL de Ialomița: „Noul an școlar a început sub semnul investițiilor masive în educație“

Published On: septembrie 13, 2024Last Updated: septembrie 19, 2024By

Noul an școlar a debutat pentru aproximativ trei milioane de elevi din toată țara (dintre care 35.000 în Ialomița) sub cele mai bune auspicii, din punctul de vedere al investițiilor pe care le-a anunțat Ligia Deca, ministrul PNL al Educației.

 

Planurile pentru perioada ce urmează includ creșterea cu 7800 a posturilor din sistemul de învățământ și alocarea sumelor necesare din buget astfel încât dascălii să aibă, în sfârșit, salarii decente, în condițiile în care, în urma aplicării politicilor liberale, veniturile acestora vor crește, în medie, cu 50%.

Aproximativ 3 milioane de elevi din toată țara, respectiv aproximativ 35.000 de copii și tineri din Ialomița,  au început astăzi noul an școlar.

Pentru acest an școlar ministrul PNL al Educației, Ligia Deca, a decis alocarea a 7.800 noi posturi în sistemul de învățământ. Este anul școlar în care dascălii vor avea în sfârșit salarii decente, veniturile lor fiind crescute, în urma politicilor liberale, în medie cu 50%: „Vorbim despre cea mai mare creștere salarială din ultimele decenii“ a fost mesajul transmis de Luminița Barcari, deputatul liberal de Ialomița.

În aceeași ordine de idei, parlamentarul a amintit și faptul că a crescut succesiv, de la 350 în 2022 la peste 2200 în noul an școlar, numărul școlilor în care aproximativ 650.000 de copii primesc o masă în timpul cursurilor:  „Vom continua aceste politici până când toate școlile vor oferi o masă în timpul cursurilor. De asemenea, începând din acest an se află în construcție 29 de campusuri de învățământ dual în toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României (588 milioane de euro). În egală măsură, în toată țara vor fi date în folosință noi creșe și aproape 100 de servicii complementare de educație timpurie finanțate prin PNRR. În plus, a fost crescut numărul de îngrijitoare pentru creșe și grădinițe, inclusiv profesori de sprijin pentru copiii cu CES, logopezi, profesori pentru „Școala din spital” și „Școala la domiciliu” “ a mai precizat Barcari.

Liceele, colegiile și școlile profesionale palatele și cluburile copiilor au fost dotate cu 1.435 de laboratoare inteligente, pentru care școlile au început deja să primească echipamentele.

În plus, a fost digitalizată corectarea examenelor naționale în toate județele din țară, iar elevii vor avea în sfârșit posibilitatea de a-și vedea lucrările înainte de a depune contestații.

Bugetul Educației a înregistrat o creștere istorică, ajungând la 4,3% din PIB, având o valoare de peste 74 de miliarde de lei, cu peste 20 miliarde lei mai mult față de 2023. Acest lucru se reflectă și în creșterea numărului de burse școlare la peste 1,2 milioane, dar și la majorarea numărului de consilieri școlari cu peste 1.200 de posturi.

La început de nou an școlar, Luminița Barcari a reliefat și un alt aspect, legat de recenta lansare a ultimului apel de proiecte din PNRR, dedicat modernizării sistemului educațional din România: ,, Este vorba despre peste 3,5 miliarde de euro investiți în acest domeniu, care au început să schimbe fața sistemului de învățământ din România: 5.846 școli dotate, 29 campusuri de învățământ dual, 61 universități digitalizate, 85.476 clase dotate cu mobilier, 4.377 laboratoare de informatică, 1.435 laboratoare inteligente (SmartLab) în școli, 89.567 clase dotate cu echipamente IT, 14.610 laboratoare de științe/cabinete școlare, 3.887 săli de sport dotate, 98 grădinițe comunitare/ludoteci, 2.292 școli și 159.245 elevi beneficiari PNRAS, la care se adaugă 212.883 elevi beneficiari ai transportului cu ajutorul microbuzelor electrice“

În ceea ce privește școlile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că a scăzut  la  70  numărul de unități de învățământ cu grup sanitar neconform care nu sunt cuprinse în momentul de față la finanțare pentru a rezolva această problemă: „ Continuăm, până când nicio școală nu va mai avea toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern de finanțare pe care Ministerul Educației o va iniția chiar anul acesta. Cele 20 rămase prezintă mai multe caracteristici care împiedică finanțarea actuală, pentru că fie sunt pe terenuri private, fie sunt deja prinse în alte programe de finanțare“ a mai precizat Luminița Barcari.

Deputatul PNL de Ialomița a menționat și lansarea programului

„Primul student din familie”, cu o alocare de 50 de milioane de euro,  prin care tinerii din mediul rural și nu numai sunt susținuți astfel încât să-și poată continua studiile la universitate, pentru că este necesar ca acești tineri să beneficieze de creșterea veniturilor și de creșterea calității vieții.

„Toate aceste măsuri dovedesc încă odată că pentru Partidul Național Liberal învățământul reprezintă o prioritate. S-au făcut eforturi mari pentru bugetarea conformă a acestui domeniu, așa încât elevii și studenții din România să aibă parte de cele mai bune condiții de studiu și de măsuri de sprijin care să reducă abandonarea școlii “ a concluzionat Luminița Barcari.

Diami

Primeste stiri prin e-mail

Abonează-te acum pentru a primi noutăți exclusive și oferte speciale direct în inboxul tău!

Leave A Comment