Luminița Barcari a validat, prin vot, proiectul de lege referitor la gestionarea populației de urși
Demersul legislativ prevede o cotă anuală de urși care vor putea fi extrași și care va permite gestionarea problemelor în zonele cele mai afectate de atacurile urșilor.
Deputații și-au întrerupt pentru câteva ore vacanța parlamentară pentru ca, reuniți în sesiune extraordinară să discute și să voteze în plenul Camerei proiectul de lege ce reglementează metodele de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra oamenilor și bunurilor acestora.
Luminița Barcari a precizat, imediat după încheierea procedurii de vot că a optat în favoarea proiectului de lege ce amendează, practic, Legea Vânătorii, deoarece consideră măsurile adoptate de Legislativ ca fiind „necesare și legitime“: „ Populația tot mai mare de urși din România a dus la numeroase cazuri în care urșii au atacat persoane, au intrat în gospodării și a culminat cu tragedia din munții Bucegi, în care o tânără a sfârșit ucisă de urs. Trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, iar acest proiect de lege reprezintă un pas important în această direcție“ și-a justificat deputata PNL de Ialomița votul din Parlament.
Luminița Barcari a ținut să infirme și ideea că adoptarea legii echivalează că vânarea necontrolată a animalelor și a făcut, în același context, și un apel la rațiune în ceea ce privește practica hrănirii urșilor întâlniți ocazional: „Adoptarea acestui proiect de lege nu înseamnă că se dă liber la vânătoarea de urși, fiind prevăzut un număr maxim pentru extracție: 426 pentru prevenție și 55 în cazuri de urgență, când urșii reprezintă un pericol iminent. De asemenea, fac un apel către toți cetățenii să nu mai hrănească urșii pe care îi întâlnesc în diferite zone, acest lucru putând duce la situații neprevăzute care se pot sfârși tragic“ a punctat deputata PNL de Ialomița.
Practic, pe agenda deputaților s-au aflat, în ședința extraordinară de la începutul săptămânii trecute, proiectul de lege care va completa art. 1 din Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 și modificarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie pentru prevenirea şi combaterea atacurilor ursului asupra persoanelor şi bunurilor acestora. Ambele proiecte fuseseră adoptate în Senat pe 6 noiembrie 2023 și au trecut de plenul Camerei Deputaților cu 214 voturi pentru, 7 contra și 23 de abțineri.
Conform datelor incluse într-un studiu comandat de Ministerul Mediului, în România ar exista între 7400 și 8500 de exemplare de urși, ceea ce reprezintă cea mai mare și densă populație de urși din Europa.