Laboratorul de microbiologie al Spitalului Județean de Urgență Slobozia se pregătește de intrarea într-o nouă etapă de dezvoltare
Consilierii județeni au aprobat, în cadrul ședinței ordinare a lunii iunie, proiectul de hotărâre ce vizează o investiție de aproape 5.000.000 de lei
Solicitarea de sprijin financiar primită de administrația județeană din partea managerului Liviu Patrichi a fost făcută plecând, așa cum rezultă din documentele aflate în mapele de ședință ale membrilor Legislativului, de la premisa că, pe lângă personalul medical și tehnic înalt calificat, laboratorul trebuie să dispună și de un spațiu adecvat și de dotările corespunzătoare.
În acest sens, în nota de fundamentare a solicitării de sprijin financiar se precizează că abilitatea de asigurare a diagnosticului de laborator la standardele de calitate agreate pentru sistemul românesc de sănătate este esențială deopotrivă pentru furnizarea de servicii medicale performante și pentru garantarea accesului locuitorilor județului la acestea.
În același context, se precizează și faptul că laboratoarele de microbiologie îndeplinesc funcții esențiale în cadrul unităților medicale din sistemul public, fără de care serviciile medicale nu pot fi prestate la standardele de calitate necesare.
Investițiile urgente în aceste laboratoare sunt justificate și de faptul că infrastructura acestora s-a degradat continuu și concomitent cu creșterea numărului de probe analizate și a reducerii timpului de eliberare a rezultatelor finale pentru adaptarea medicației sau procedurilor de urmat în cazul rezultatelor pozitive se impun eliminarea riscurilor de contaminare și creșterea gradului de siguranță în exploatare.
Laboratoarele sau compartimentele de microbiologie din spitale sunt componente esențiale în complexul care asigură servicii medicale de calitate, misiunea lor fiind capitală în ceea ce privește furnizarea de informații pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor sau pentru evaluarea stării de sănătate a populației.
Oficialii Spitalului Județean de Urgență insistă, în nota de fundamentare care a însoțit proiectul de hotărâre aprobat în ședința de miercuri, asupra faptului că diagnosticul de laborator este o componentă esențială a actului medical, contribuind la stabilirea cu acuratețe a diagnosticului și, implicit, la asigurarea calității și eficienței actului medical.
Practic, specialiștii ce activează în cadrul laboratorului de microbiologie stabilesc diagnosticul infecțiilor, tratamentul antiinfecțios cel mai potrivit și au rol determinant atât în controlul eficacității tratamentelor aplicate cât și în depistarea purtătorilor sănătoși de germeni microbieni.
De asemenea, aceștia oferă și consultanță privind interpretarea rezultatelor investigațiilor dar și în ceea ce privește necesitatea unor investigații ulterioare.
Lista dotărilor pe care le presupune implementarea, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, a proiectului de modernizare și dotare a laboratorului de microbiologie include un aparat de identificare rapidă MALDI-TOF, unul destinat determinării hemoculturilor, unul automat pentru antibiograme hemoculturi, un altul pentru însămânțări și unul destinat așa-numitei colorări automate.
Viitorul inventar al laboratorului de microbiologie va include și hotă de siguranță nivel II, microscop optic cu cameră, frigider specializat pentru laborator dar și termostate, pipete și sistem integrat PCR.
Valoarea totală a proiectului este de 4.975.900 lei (inclusiv TVA), din care cheltuielile eligibile în procent de 2%totalizează 99.518 lei (inclusiv TVA). La fel ca în cazul demersului de dotare cu aparatură destinată diagnosticării și tratării cancerului, cheltuielile conexe ce vor fi făcute pe durata implementării vor fi asigurate din bugetul Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
Un alt proiect ce vizează activitatea celui mai mare spital din Ialomița este cel de participare a unității medicale la proiectul de modernizare a laboratorului de anatomie patologică, obiectiv de investiții cu valoarea totală de 9.936.517,71 lei.