Opt localități din Ialomița, pe lista celor incluse în Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă

Published On: mai 15, 2024Last Updated: mai 15, 2024By

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat marți, un nou val al informatizării modului în care sunt emise actele de stare civilă cu 25 de localități. Lista include orașele Fierbinți-Târg și Căzănești și comunele Balaciu, Coșereni, Dridu, Jilavele, Movilița, Perieți, Sfântu-Gheorghe și Sinești

 

Conform informațiilor furnizate de Biroul de Presă al MAI, prima etapă de extindere a debutat pe 8 mai, când sistemul a devenit funcțional în județul Ilfov, la Cluj-Napoca, Iași, Deva, Sibiu, Timișoara,  Constanța și…Slobozia.

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă este alcătuit din cinci platforme interoperabile având ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau, după caz, atestării nașterii, căsătoriei, divorțului și decesului.

Sistemul ar urma să devină complet funcțional la nivelul întregii țării la data de 24 septembrie iar unul dintre elementele de noutate pe care le va aduce este reprezentat de modul în care va fi generat codul numeric personal.

CNP-ul este alcătuit din 13 cifre, structurate în  trei părți: semnificația, secvențiala și o cifră de control.

Partea semnificativă este alcătuită din șapte  cifre care exprimă sexul, secolul și data nașterii sub forma  SAALLZZ, unde S – reprezintă sexul și secolul în care s-a născut persoana și poate fi:

1 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1900-1999;

2 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1900-1999;

3 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 1800-1899;

4 pentru persoanele de sex feminin născute între anii 1800-1899;

5 pentru persoanele de sex masculin născute între anii 2000-2099;

6  pentru persoanele de sex feminin născute între anii 2000-2099;

Partea secvențială este formată din cinci cifre sub forma JJNNN, unde  JJ reprezintă secvența atribuită județului sau sectorului în care s-a născut persoana ori în care are domiciliul sau reședința în momentul acordării CNP iar NNN reprezintă un număr de secvență cuprins între 001 și 999, repartizat pe puncte de atribuire prin care se diferențiază persoanele de același sex, născute în același loc și cu aceeași dată de naștere.

Cifra de control(C) va fi atribuită de computer și va permite depistarea eventualelor erori de înlocuire sau inversare a cifrelor din componența Codului Numeric Personal.

Un aspect important de reținut este acela că în ceea ce privește partea secvențială JJ (cifra de județ), codurile numerice personale generate automat de SIIEASC conțin codul așa numitul cod unic 70, pentru orice înregistrare indiferent de județul/locul unde a avut loc nașterea.

Obiectivul general al proiectului este acela de a sprijini digitalizarea de la nivelul administrației publice, prin informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea documentelor de stare civilă, precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la bază informații de stare civilă pentru cele 4 evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț și deces, prevăzute în Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată.

În implementarea proiectului, un rol important l-a avut sprijinul acordat de  Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.

Valoarea proiectului de informatizare a fost de 185 milioane de lei, cu TVA inclus, din care 156 de milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar diferența de 29 de milioane de lei cuantumul  finanțării nerambursabile din bugetul național.

Diami

Primeste stiri prin e-mail

Abonează-te acum pentru a primi noutăți exclusive și oferte speciale direct în inboxul tău!

Leave A Comment