Andreia Radu, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Ialomița reacționează la propunerile C.N.A.S.
Asociația Medicilor de Familie Ialomița a luat la cunoștință cu surprindere și îngrijorare despre modificările propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În opinia președintelui A.M.F. Ialomița, modificările propuse de Casa Națională de Sănătate și făcute publice pe principiul transparenței decizionale, la data de 11 ianuarie, ar urma să influențeze negativ veniturile medicilor de familie și ale celor din Ambulatoriul de specialitate, cu un procent care ar urma să se situeze în jurul valorii de 40%:
„Acest lucru este paradoxal, având în vedere că bugetul alocat sănătății pentru anul 2024 este mai mare decât cel pentru 2023. Aduc la cunoștința opiniei publice că aceste sume reprezintă bugetul cabinetului, nu venitul net al medicului. Această reducere de buget alocat asistenței medicale primare și Ambulatoriului de specialitate îngreunează foarte mult funcționarea cabinetelor și ar putea duce, cât de curând, la falimentarea majorității acestora, având în vedere inflația, modificarea modului de impozitare și taxare a P.F.A. – urilor și S.R.L.-urilor și faptul că, din acest buget, medicul achită tot (cheltuieli cu personal, întreținere, gaz, apă, energie electrică, deșeuri, aparatură și softuri, mentenanță, chirie, consumabile, contabilitate etc.“
Andreia Radu atrage atenția și în legătură cu deficitul de medici de familie cu care se confruntă sistemul medical, în condițiile în care prin cabinetele medicilor de familie se realizează anual 85% din serviciile medicale acordate populației:
„Dacă în anul 2011 erau 11.000 de medici de familie, la început de 2024 nu sunt mai mult de 9800. Dintre aceștia, mai mult de jumătate sunt pensionari sau în pragul pensionării. În 5, maxim 10 ani, vom rămâne fără medici de familie. În loc să găsim soluții prin care să atragen tinerii medici spre a practica această specialitate și spre a ajunge să avem o acoperire națională bună, decidenții vin cu reducerea fondurilor, adâncind, astfel, și mai mult, deficitul de medici.“
avertizează Radu.
Președinta filialei ialomițene a medicilor de familie și-a nuanțat luarea de poziție referitoare la modificările propuse de conducerea C.N.A.S. afirmând că e nevoie ca medicii să fie aproape de pacienți:
„Medicul de familie este primul specialist la care pacientul ajunge mai ușor și într-un timp mai scurt. Pacienții medicilor de familie sunt, cu toții, cetățeni ai României. Prin urmare, facem apel la Guvernul României, la reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la domnul doctor Alexandru Rafila – Ministrul Sănătății și la domnul Marcel Boloș – Ministrul de Finanțe, sa vină cu soluții reale și pertinente, să organizeze negocieri reale și in timp rezonabil, când e momentul pentru schimbări. Și să nu uite că în centrul atenției tuturor trebuie să fie grija pentru cetățean. Cu toate aceste modificări propuse, pare că sănătatea românilor nu prea contează!“
a conchis Andreia Radu, președinta Asociației Medicilor de Familie din Județul Ialomița.
Miercuri la prânz, reprezentanții asociațiilor medicilor de familie din România au pichetat sediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în semn de protest față de iminența modificărilor care, în opinia acestora, ar urma să aibă drept efect colapsul sistemului de asistență medicală de la nivelul medicinei de familie.
Andreia Radu ne-a precizat că intenționează să organizeze o acțiune de protest și la Slobozia, cel mai probabil, în ziua de 23 ianuarie.
Conform documentului publicat în transparență decizională de C.N.A.S., valoarea propusă a punctelor per capita și pe serviciu în asistența medicală primară dar și cea a punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie de specialitate ar urma să fie de 7,7 lei pentru punctul per capita, 6,2 lei pentru punctul de serviciu medical în asistența medicală primară, respectiv 3,3 lei pentru cel de serviciu medical în asistența medicală acordată în ambulatoriile de specialitate.