Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România cere Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale soluții la problemele cu care se confruntă fermierii
Într-o scrisoare deschisă dată publicității vineri, 12 ianuarie, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR) i-a solicitat lui Florin Barbu o serie de clarificări necesare pentru evoluția sectorului agricol românesc.
În preambulul scrisorii deschise adresată conducerii MADR, reprezentanții FAPPR și-au declarat susținerea în ceea ce privește dreptul fermierilor de a-și manifesta nemulțumirile și de a-și susține, sub orice formă legală și democratică, interesele legitime și și-au asumat responsabilitatea de a comunica permanent autorităților problemele și solicitările agricultorilor din România.
Lista solicitărilor de clarificări este deschisă de modul în care vor fi despăgubiți fermierii, criteriile de eligibilitate, planul de investiții în sistemul de irigații și procedurile în ceea ce privește plata ITP-ului pentru utilajele agricole:
„Cum funcționează și cum va ajuta fermierii aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile (de exemplu secetă) instrumentul de gestionare a riscurilor, pentru alimentarea căruia li s-au reținut 3% din suma aferentă plăților directe BISS? Solicităm să ni se explice exact mecanismul prin care vor fi despăgubiți aceștia și criteriile de eligibilitate. Seceta este provocarea majoră din agricultura României și se manifestă din ce în ce mai frecvent. Care este planul de investiții în irigații (infrastructură principală) pentru următorii 2 ani? Ce măsuri de compensare aveți în vedere pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor? Ne solicitați ITP la utilaje. Cum au gândit autoritățile implementarea acestor cerințe, ținând cont că vorbim, în foarte multe situații, de utilaje specializate, unele cu gabarit depășit? Care sunt procedurile avute în vedere pentru a nu pune fermierii în situații imposibile?“
Reprezentanții fermierilor afiliați la FAPPR solicită ministrului Florin Barbu și clarificări în legătură cu momentul în care se va aplica așa numitul procent minim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive, cel în care va fi plătit sprijinul pentru culturile de toamnă și momentul în care vor fi disponibile creditele agricole anunțate de minister dar și soluțiile MADR la problemele create de erorile softului de teledetecție:
„Când vom ști exact cum se aplică GAEC 8 (procentul minim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), având în vedere că anul agricol a început la 1 septembrie 2023? Cum intenționați să rezolvați problema fermierilor care, din cauza erorilor generate de softul de teledetecție utilizat de APIA, nu și-au primit încă avansul din subvenție, mai ales că, într-un an dificil ca acesta, orice întârziere a plăților le poate provoca falimentul?
Când va fi plătit efectiv ajutorul de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă, acordat pe cadrul Ucraina? Aveți în vedere acordare unui ajutor similar pentru culturile de primăvară? În ceea ce privește creditele agricole pe care le-ați anunțat, când vor fi acestea efectiv disponibile? Cum vă veți asigura că acestea vor fi accesibile și fermierilor nebancabili, adică celor care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidități?“
Înăsprirea regimului fiscal, armonizarea ritmului investițiilor în infrastructură cu cel al acordării despăgubirilor și utilitatea efectivă a sistemului anti-grindină sunt alte trei subiecte în legătură cu care conducerea executivă a FAPPR i-a cerut clarificări ministrului Florin Barbu:
„Într-o perioadă atât de complicată, inclusiv din perspectivă geo-politică, constatăm și o înăsprire a regimului fiscal. Aveți în vedere măsuri concrete de reducere a poverii fiscale în agricultură? Deși investițiile în infrastructura de transport (autostrăzi, drumuri expres, etc.) sunt într-o etapă de expansiune rapidă, acestea nu au fost acompaniate de o legislație corespunzătoare privind despăgubirile care ar trebui acordate fermierilor. Solicităm ca aceste despăgubiri să fie realizate cu celeritate la nivelul valorii juste, iar coridoarele de expropriere să fie publicate înainte de începerea efectivă a lucrărilor în șantier, cu date complete de geo-referențiere în baza de date publică ANCPI (ETERRA). În zonele agricole acoperite de sistemul antigrindină, fermierii acuză faptul că acestea produc mai mult rău decât bine și generează efect de secetă suplimentar. În acest context, vă rugăm să ne transmiteți studiul de impact care a stat la baza introducerii sistemului antigrindină în România. De asemenea, vă solicităm lista statelor din UE care utilizează un astfel de sistem național antigrindină, pentru a putea beneficia de experiența și expertiza acestora“
se mai consemnează în documentul trimis ministrului Florin Barbu.
Situația creată de războiul din Ucraina este și ea reflectată în scrisoarea deschisă adresată conducerii MADR. Capitolul respectiv este fundamentat pe ceea ce conducerea FAPPR apreciază drept suspiciuni rezonabile că marfa din Ucraina este importată în România ca marfă din Republica Moldova, prin schimbarea originii:
„Dacă aveți în vedere această preocupare a fermierilor români, ce soluții ați pregătit pentru a-i proteja de un astfel de abuz? În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane de tone cereale și oleaginoase. Ucraina și România au o sezonalitate similară a ritmurilor de export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. Care sunt măsurile care vor înlătura impactul asupra fermierilor români al dublării volumelor de trafic cu mărfuri ucrainene, mai ales in contextul în care țintele asumate de Guvernul României pentru perioada următoare sunt și mai îndrăznețe – dar sunt formulate pentru marfa din Ucraina. Care sunt obiectivele pentru marfa de origine România?“
Punctul 12 (și ultimul) din scrisoarea deschisă adresată Ministrului Agriculturii se referă la o practică obișnuită în cazul declarațiilor notariale referitoare la terenurile agricole:
„În practica curentă, acolo unde nu sunt dezbătute moștenirile, există cerința unor declarații notariale de la toți moștenitorii. Îndeplinirea acestei condiții este foarte complicată, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul Primăriei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe. Cum intenționează autoritățile să simplifice această povară?“
Conducerea executivă a FAPPR consideră benefic pentru toate părțile, mai ales având în vedere situația gravă în care se află fermierii și starea acestora de inflamare, ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să furnizeze în cel mai scurt timp, în scris, soluții punctuale pentru fiecare dintre problemele aduse în discuție în documentul remis ministrului Florin Barbu.