Moș Crăciun Ciucă a venit mai devreme la primarii din Ialomița
Guvernul României a adoptat în ședința din 29 noiembrie o hotărâre privind alocarea de bani din fondul de rezervă bugetară pentru mai multe UAT-uri din România
Fondul de rezervă aflat la dispoziția Executivului a devenit recent sac cu cadouri în avans pentru Consiliul Județean Ialomița și pentru 63 de primării din județ, cu excepția (notabilă și în același timp previzibilă) a celor de la Urziceni și Amara.
Suma totală scoasă din pușculița guvernamentală și alocată autorităților locale din Ialomița se ridică la 31.883.000 de lei, din care 6.853.000 de lei vor consolida bugetul județean.
Dacă alocarea pentru Slobozia, de 980.000 de lei nu poate fi considerată o surpriză, nu același lucru se poate spune despre repartizarea către bugetul local al comunei Bărbulești a sumei de 800.000 de lei, sumă ce depășește cu mult valoarea cadourilor de final de an primite de administrațiile din principalele orașe ialomițene: 650.000 – Fetești, 600.000 – Țăndărei, 550.000 – Fierbinți-Târg și doar 300.000 de lei pentru Căzănești.
În acest din urmă caz este vorba despre suma minimă prevăzută în anexa ce însoțește actul normativ emis de Guvernul României în penultima zi a lunii noiembrie.
Practic, Stelian Traian a fost așezat, din acest punct de vedere, pe același nivel al raftului cu cadouri pe care se regăsesc colegii săi de la Albești, Armășești, Axintele, Bucu, Colelia, Cosâmbești, Drăgoești, Gheorghe Lazăr. Sau Giurgeni, Grindu, Gura Ialomiței, Ion Roată, Maia, Manasia, Mărculești, Movila, Movilița, Platonești, Rădulești, Reviga, Roșiori, Stelnica, Sudiți, Traian și Valea Ciorii.
O caracteristică a modului în care s-au făcut alocările la nivelul județului Ialomița (și care justifică titlul materialului nostru, deși Guvernul României e coordonat de Marcel Ciolacu) este aceea că răsfățații momentului sunt primarii PNL.
Astfel, în afara sumelor deja menționate, e de remarcat faptul că 500.000 de lei vor alimenta bugetele comunelor Adâncata, Bordușani, Ciochina, Coșereni, Făcăeni și Sălcioara iar pentru alte 12 comunități din Ialomița au fost repartizați câte 450.000 de lei. Lista acestora include Alexeni, Andrășești, Balaciu, Bărcănești, Borănești, Buești, Ciulnița, Cocora, Grivița, Sărățeni, Sfântu Gheorghe și Vlădeni.
Pentru a întregi tabloul alocărilor din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului României, ar fi de menționat că pentru Dridu, Gheorghe Doja, Jilavele, Mihail Kogălniceanu, Munteni Buzău, Perieți, Scânteia, Sinești și Valea Măcrișului au fost puși deoparte câte 400.000 de lei.
Suma totală redirecționată la nivel național este de 1.580.907.000 de lei iar lista beneficiarilor include 3050 de poziții.
Prin documentul validat în ședința Executivului din 29 noiembrie a fost aprobată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2023 pentru „plata unor cheltuieli curente și de capital“
La articolul 2 al hotărârii de guvern se precizează că sumele alocate consiliilor județene au ca destinație precisă achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor curente și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală dar, atenție, se pot repartiza și unităților administrativ-teritoriale prin hotărâre a Consiliului Județean.