De Ziua Națională a României, expoziție-eveniment la Slobozia
În ajun de 1 Decembrie, foaierul Sălii Europa a primit o serie de exponate provenite din colecțiile a două muzee.
Muzeul Județean Ialomița își onorează astfel statutul și își reconfirmă menirea de păstrător și deopotrivă continuator al tradiției de readucere în atenția publicului a momentelor cruciale din istoria poporului român.
Obiectele expuse în foaierul Sălii Europa provin din colecțiile Muzeului Județean Ialomița și Muzeului Bran și reprezintă, „mărturii elocvente ale unei epoci care a marcat profund devenirea istorică a poporului român, precum și elemente de tradiție populară care ne-au guvernat peste timp devenirea spirituală, ca element fundamental al păstrării unității, indiferent de granițele efemere care ne-au despărțit“
Fără teama de a exagera, putem spune că ideea evenimentului ce a prefațat aniversarea a 105 ani de la înfăptuirea actului Marii Uniri își are rădăcinile la 1 decembrie 1920, când autoritățile orașului Brașov au donat Castelul Bran Reginei Maria a României, în semn firesc de recunoaștere a contribuției suveranei la reunirea, pentru a doua oară în decursul secolelor, sub același stindard, a tuturor provinciilor românești. Pentru a ornamenta Castelul Bran, Regina Maria a dorit să pună la ferestre obloane decorate în stilul vechilor castele din Austria. Obiectele expuse la Slobozia valorifică zece astfel de obloane cu două canate, pictate cu stemele provinciilor românești: Țara Românească, Moldova, Basarabia, Transilvania, Dobrogea, Oltenia și Banatul, cu stema României Mari și cu stemele particulare ale Reginei Maria a României și principesei Ileana a României, fiica preferată a suveranei.
Tot din colecțiile Muzeului Național Bran provin și nouă panouri realizate după imagini de epocă ale cărților poștale ilustrate care o înfățișează pe Regina Maria a României alături de familia sa, purtând costumul popular românesc sau ținute oficiale, uneori cu prilejul unor evenimente istorice, cum ar fi încoronarea de la Alba Iulia, eveniment care a avut loc la data de 15 octombrie 1922. Alte imagini selectate le înfățișează pe fiicele suveranilor – principesele Elisabeta, Maria (Mignon) și Ileana, în ipostaze particulare sau oficiale. Principii Carol și Nicolae ai României sunt surprinși în costume populare, alături de principesa Maria a României, într-o imagine după cartea poștală ilustrată realizată în pădurea de la Sinaia.
Într-o altă imagine, realizată după o carte poștală datată în 1922, apar principele Nicolae al României, principesa Irina a Greciei, principesa Elena a României, principesa Ileana a României și prim-ministrul Ionel I.C. Brătianu pe puntea unui vas. Principesa Ileana și principele Mihai călare sunt surprinși într-o pădure în anul 1927, înainte de decesul Regelui Ferdinand I al României. O altă imagine după o carte poștală de la începutul anilor 1920 și care este parte din expoziție le înfățișează pe scările Castelului Bran, îmbrăcate în costume populare românești, pe Regina Maria a României, principesa Ileana a României, principesa Irina a Greciei și principesa Elena a României.
În ceea ce privește contribuția muzeului gazdă la spectaculozitatea expoziției este de menționat faptul că din bogata și valoroasa colecție a Muzeului Județean Ialomița, provin trei costume populare din Oltenia, Ardeal și Ialomița, expuse ca semn al unei identități cultural-istorice cu profunde semnificații spirituale.
Cei care vor trece pragul Sălii Europa în prima jumătate a lunii decembrie vor putea admira, tot din impresionanta colecție a Muzeului Județean Ialomița, bustul Regelui Carol I, sculptat în bronz de Frederic Stork și datat 1915.
Expoziția rămâne deschisă publicului interesat până în jurul datei de 12 decembrie.