Raportul DSP Ialomița în Dosarul Urziceni desecretizat „pe surse“

Published On: august 8, 2023Last Updated: august 9, 2023By Tags:
Spitalul Municipal Urziceni

„Desecretizarea” raportului întocmit de inspectorii DSP Ialomița în urma „descinderii” la Spitalul Municipal Urziceni deschide doar o primă poartă pe drumul către ceea ce ar trebui să reprezinte procesul de normalizare a activității unității medicale verificate.

Dincolo de modul pe alocuri școlăresc în care a fost redactat documentul respectiv, rămân concluziile oficialilor DSP Ialomița, consemnate ca atare în raport. Pe care l-am obținut prin intermediul colegilor din presa națională pentru că la solicitarea noastră telefonică DSP Ialomița a răspuns cu un discutabil „ni s-a recomandat să nu îl facem public”. De la cine a venit recomandarea nu are (cel puțin pentru moment) relevanță…

Nu vom relua aici firul evenimentelor din dimineața zilei de 31 iulie, în urma cărora Roxana Borcea a ajuns în situația de a da naștere unui copil pe trotuarul din fața spitalului ( pentru cei interesați, atașăm în facsimil raportul). Interesant de reliefat ni s-a părut lista neregulilor constatate de echipa de control care a dispus și măsuri de remediere (unele dintre ele cu termen la… 10 august).

Respectiva listă este deschisă de lipsa de personal de specialitate în compartimentul de neonatologiei, dublată de deficitul de personal în secția de obstetrică-ginecologie și continuată cu „neasigurarea unei linii separate de gardă în specialitatea Obstetrică-Ginecologie și a unui medic anestezist după ora 15.00”. La acestea se adaugă lipsa de personal de specialitate (cinci asistente medicale și doi medici în concediu medical) în secția de pediatrie, fapt ce a dus la suspendarea temporară de către Comitetul Director a activității acestei secții și a liniei de gardă in perioada 28.07.2023–15.08.2023. Situația a fost „convertită” de echipa de control în „neconcordanță între structura organizatorică aprobată de Ministerul Sănătății și structura funcțională prevăzută în Autorizația Sanitară de Funcționare temporară nr. 278/11.05.2023”. Aplicată în condițiile în care a încetat starea de risc epidemiologic generată de pandemia COVID-19…

Comisia de control trimisă la Urziceni în regim de urgență, a mai constatat și faptul că responsabilii de buna funcționare a spitalului nu au respectat „condițiile minime privind organizarea și dotarea Compartimentului de Primiri Urgențe conform normelor legale în vigoare” dar și neîndeplinirea de către medicul de gardă a „oricărei obligații prevăzute de dispozițiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor în structurile de primiri urgențe”. Tot în sarcina personalului medical aflat, teoretic, în serviciul pacienților, în noaptea de 30 spre 31 iulie a fost reținută și nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare privind procedura de preluare și internare a cazurilor de urgență.

,,Bonus”-ul care ar trebui să dea de gândit

Conform raportului DSP Ialomița, pe 13 iunie, conducerea Spitalului Municipal Urziceni a informat Serviciul de Ambulanță Județean că unitatea nu poate asigura linia de gardă pentru obstetrică-ginecologie, nu are neonatolog și nici asistente specializate. În plus, după ora 15.00 la Urziceni, pacienții nu pot fi supuși nici anesteziei, în absența unui medic specialist în domeniu: „Managementul cazurilor obstetricale și/sau ginecologice admise în Centrul de Primiri Urgențe după ora 15.00, ar trebui făcut de chirurgul de gardă dar acesta nu dispune de cunoștințele necesare pentru a gestiona un caz ce aparține altei specialități” se mai consemnează în raport.

Totalul sancțiunilor aplicate se ridică la 11.000 de lei, din care câte 4.000 lei trebui achitați de către managerul (suspendat la această oră) respectiv asistenta medicală aflată în CPU în dimineața zilei de 31 iulie și 3.000 de lei de către medicul de gardă de la momentul respectiv.

Daniela Ianuș, deși a semnat raportul (probabil cu puțin timp înainte de a fi suspendată din funcție) a precizat că nu este de acord cu concluziile acestuia „având în vedere că unele neconformități nu corespund realității din spital”. Fără însă a preciza care sunt neconformitățile la care face referire.

În ceea ce privește concluziile anchetei desfășurată la nivelul Spitalului Municipal Urziceni după decesul fierbințeanului George Manolache anticipăm că acestea vor întârzia, în condițiile în care la ora redactării acestui material nu fusese definitivat nici raportul medicului legist întocmit în cazul morții bărbatului în vârstă de doar 32 de ani.

Diami

Primeste stiri prin e-mail

Abonează-te acum pentru a primi noutăți exclusive și oferte speciale direct în inboxul tău!

Leave A Comment