Kinga Głowacka a fost marea revelație a concursului de dirijat din cadrul Festivalului „Ionel Perlea”

Kinga Głowacka

Organizat de Consiliul Județean Ialomița grație excelentului parteneriat dintre Centrul Cultural „Ionel Perlea” și Asociația Suonarte, concursul de dirijat ajuns în 2023 la ediția cu numărul 7 a prilejuit celor prezenți la gala finală adevărate revelații.

Printre acestea s-a numărat și Kinga Głowacka, poloneza care la capătul competiției desfășurată la Universitatea Națională de Arte din București și-a adjudecat premiul I. Un premiu care, după cum avea să povestească la final, a luat-o prin surprindere. Cu atât mai mult cu cât nu premiul a reprezentat impulsul principal care a făcut-o să se înscrie în concurs:

„Încă nu-mi vine să cred că am câștigat, cu atât mai mult cu cât nu m-am înscris la concursul de dirijat pentru premiul oferit de organizatori. Pot spune că premiul cel mare a fost reprezentat de șansa pe care am avut-o de a participa și de a fi alături de muzicieni cu adevărat pasionați de ceea ce fac. Da, am fost surprinsă de premiu dar și să constat bucuria de final a membrilor juriului. M-am bucurat să constat că au realizat efortul pe care l-am depus și că am pus suflet în evoluția mea din concurs” ne-a declarat Kinga la scurt timp după ce a fost declarată merituoasa câștigătoare a concursului de dirijat din cadrul Festivalului Internațional „Ionel Perlea”.

Kinga Głowacka ne-a confirmat și impresia formată în timpul repetițiilor și consolidată în timpul evoluției din seara de gală a concursului că unul dintre motivele pentru care a câștigat a fost acela că a reușit să creeze între ea și membrii orchestrei „Ionel Perlea” fuziunea care a dat naștere stării de grație ce a impus-o în preferințele juriului și ale publicului deopotrivă: „Am simțit și eu asta mai ales în momentul deosebit în care le-am spus membrilor orchestrei că vom cânta prima parte din Eroica fără repetiție. A fost un pic de murmur în rândul membrilor orchestrei dar a fost și scânteia care a declanșat chimia dintre noi” ne-a relatat tânăra artistă din Polonia.

În vârstă de 25 de ani, Kinga Głowacka s-a aflat la pupitrul orchestrei „Ionel Perlea” în două momente distincte ale galei, savurate în egală măsură de specialiștii dar și de publicul prezent în Sala Europa. În primul dintre ele, dirijorul și-a pus amprenta pe reușita momentului în care tenorul Octavian Ene a interpretat aria „Salut, demeure chaste et pure” din opera Faust de Charles Gounod pentru ca ulterior să strălucească, efectiv, în uvertura la Simfonia a treia Eroica de Ludwig van Beethoven.

Interesant pentru drumul dirijorului către trofeu a fost faptul că învingătoarea a avut evoluții aproape de perfecțiune pe întreaga durată a concursului, spre deosebire de grecoaica Maria Bazou – ca să menționăm un singur nume – care a început mai timid competiția dar a „explodat” în finală și s-a clasat pe locul secund în ierarhia stabilită de juriul prezidat de Sabin Păutza.

Tot caracter inedit are și informația că tânăra poloneză excelează și ca violonist, ceea ce dă un plus de greutate carierei sale muzicale. Dovadă în acest sens stau cele opt premii câștigate până acum la concursuri desfășurate în țara natală dar și la Toronto, Viena, Scala sau în cadrul prestigiosului concurs „King’s Peak International Competition”. Acestora li se adaugă, anterior celui câștigat la Slobozia, cele trei premii cucerite în 2022 și 2023 ca dirijor în cadrul a tot atâtea concursuri desfășurate în Polonia – la Wroclaw și Wieclawice, respectiv Szeged, în Ungaria.

Premiul I care a recompensat evoluția Kingăi Głowacka în concursul de la Slobozia a fost dublat și de un premiu special oferit de Filarmonica de Stat din Sibiu.

Diami

Primeste stiri prin e-mail

Abonează-te acum pentru a primi noutăți exclusive și oferte speciale direct în inboxul tău!

Leave A Comment